Szczury, które w okresie dojrzewania trzymane są w odosobnieniu, bywają bardziej podatne na uzależnienie się od amfetaminy i alkoholu, a efekt ten utrzymuje się nawet po ich ponownym połączeniu z innymi osobnikami gatunku – stwierdzili naukowcy z University of Texas. Wyniki badania opublikowano w styczniowym numerze czasopisma „Neuron”.

Wybrane szczury odizolowano od reszty grupy po ukończeniu przez nie trzech tygodni. Następnie przebywały one w samotności przez około miesiąc. W przypadku szczurów ten etap życia odpowiada okresowi dojrzewania u ludzi.

Po upływie miesiąca zwierzęta zbadano pod kątem ich reakcji na pudełko zawierające amfetaminę bądź alkohol. Większość szczurów już po jednej próbie wykazywała wyraźną preferencję dla pudełka, w którym podawano im narkotyk. Szczury z grupy kontrolnej dostrzegały związek pomiędzy opakowaniem a zawartością dopiero po wielokrotnym powtórzeniu.

Leslie Whitaker, badacz z National Institute on Drug Abuse, podkreśliła, że choć pewne obszary szczurzego mózgu, odpowiedzialne za świadome zapamiętywanie informacji, nie funkcjonowały należycie, to doświadczenie przez szczura samotności nie wpływało na proces nieświadomego uczenia się, a wręcz go wzmocniło.

Hitoshi Morikawa, współautor badania, uważa, że osamotnienie wiąże się z brakiem wystarczającej ilości bodźców, stymulujących układ nerwowy zwierzęcia. Reakcją mózgu może być wówczas zwiększenie wrażliwości na sytuacje, w których otrzymuje on jakąkolwiek nagrodę.

Naukowcy zbadali też aktywność neuronów odpowiadających za wydzielanie się dopaminy – używki stymulują ten proces. Izolacja powoduje, że neurony dopaminowe zaczynają reagować szybciej także na różne znaczące bodźce w otoczeniu zwierzęcia (takie jak obecność pudełka).

Wyniki badania powinny skłaniać do zastanowienia się nad sytuacją dzieci, które dorastają w środowiskach nie zapewniających im odpowiedniej opieki i społecznej stymulacji.

Ponadto, jak twierdzi Morikawa, poddawany deprywacji mózg może silniej reagować nie tylko na używki, ale i inne nagrody, takie jak jedzenie. Mogłoby to być jedną z przyczyn epidemii otyłości wśród młodzieży. (PAP)

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *